Barve

Barve za les

Les je izpostavljen vremenskim vplivom, staranju in raznim škodljivcem, zato je potrebno poskrbeti za njegovo zaščito, da vas bo lahko spremljal dlje časa. Primerna zaščita lesa nedvomno lahko precej podaljša življenjsko dobo lesenih izdelkov, v vašem domu ali okolici. Za zaščito in dekoracijo lesa, lahko uporabite impreganacijske premaze (osnova za dolgoročno zaščito lesa pred razkrojem), lazurne premaze za les (tekstura lesa ostane vidna) ali pa pokrivne premaze (pokrije naravno teksturo lesa), ki so na voljo v različnih barvnih niansah. Za zaščito lesa nudimo priznane in kakovostne slovenske in evropske blagovne znamke barv, ki so izdelane na vodni osnovi, na osnovi tradicionalnih topil ali so povsem okolju in človeka prijazne – naravna rastlinska olja. V naši spletni trgovini nudimo barve za les, ki so primerne za zunanjo ali notranjo uporabo.

 

Ključne prednosti uporabe barv za les:

ob ustreznih postopkih lesu bistveno podaljšajo življenjsko dobo prispevajo k nižjim stroškom obnov in sanacij lesenih površin pestra ponudba visokokovostnih barvnih premazov v različnih barvnih niansah z vedno večjo ponudbo barv na vodni osnovi in naravnih rastlinskih olj se lahko odločimo za rešitev, ki je bolj prijazna človeku in okolju z barvanjem in zaščito lesa skrbimo za lepši dom in lepšo okolico. 

 

 

 

 

 

 

Nudimo naslednje vrste barv za les:

 

Temeljni oz. impregnacijski premazi za les

 

Impregnacijski premazi vsebujejo aktivne biocide in tako varujejo les pred insekti, glivami modrivkami in trohnivkami. Glede na namen lahko izberemo insekticidni, fungicidni izdelek ali pa impregnacijo (kombinacija obeh). Impregnacijsko sredsto je redkejše v primerjavi z zaščitnimi premazi, saj se mora vpiti čim bolj globoko v les in narediti zaščito pred škodljivci. V kolikor želite omogočiti res trajno in popolno zaščito lesa, se priporoča potapljanje lesa v biocidnih impregnacijskih sredstvih ali industrijskih kotlih. Biocidni impregnacijski premaz je lahko pripravljeo na vodni osnovi ali na osnovi standardnih topil.

 

 

V  naši spletni trgovini nudimo temeljne oz. impregnacijske premaze za les naslednjih proizvajalcev:

 

BELINKA (Belles)

SIGMA COATINGS (Amarol Triol)

FUTURA COATINGS (Allgrund)

SADOLIN (Hardwood Oil, Base)

SIKKENS WOOD COATINGS (Cetol Activa Concentrate)

CHROMOS SVJETLOST (Aqualux)

COLOR (Color temelj za les)

ARREGHINI (Riplast, Dolomiti)

 

 

Zaščitni premazi (lazurni in pokrivni)

 

Najprej vam bomo pojasnili kakšna je razlika med lazurnim in pokrivnim premazom.

 

Lazure so paroprepustne, kar pomeni, da les vso vlago, ki jo veže nase, lahko kljub lazurnem premazu postopma oddaja nazaj v okolje. Paroprepustnost torej zagotovalja, da premazi kljub nihanju temperatur ne pokajo in se luščijo.

 

Pokrivni premazi so ravno nasprotje prej opisanih lastnosti. Torej nisi paroprepustni, ampak vodoodbojni, saj površino lesa v celoti zaprejo. Prednost tega je, da voda s takšne površine hitreje steče in se ne more nabirati vlaga v razpokah. Posledično se ne ustvarjajo »idelne« razmere za razvoj gliv, ki pospešijo razpad lesa.

 

Kadar ne veste kateri zaščitni premaz je ustrezen za vaš projekt, priporočamo, da se posvetujete z našimi strokovnjaki. 

 

V  naši spletni trgovini nudimo zaščitne premaze za les naslednjih proizvajalcev:

 

Lazurni premazi:

 

BELINKA (Beltop, Belton)

COLOR (Color Lazura)

SIGMA COATINGS (Amarol Triol)

CHROMOS SVJETLOST (Aqualux, Ultraton)

ARREGHINI (Riplast, Dolomiti)

 

Pokrivni premazi:

 

COLOR (Emajl)

HELIOS (Tessarol)

ARREGHINI (K81 Universale, Dolomiti)

 

Naravna rastlinska olja

 

Ljudje s posluhom za naravo s pridom uporabljajo naravna rastlinska olja za zaščito lesenih površin, saj so olje impregnacije ekološko razgradljive in okolju prijazne. V naši spletni trgovini priporočamo uporabo naravnih olj BIOHEL, ki so nova linija naravnih rastlinskih olj za zaščito lesa na naraven okolju prijazen način. Izbirate lahko med šestimi različnimi naravnimi olji glede na namembnost. Naravna olja dajejo lesu dodatno estetsko vrednost in toplino; globoko prodrejo v strukturo lesa, kar omogoča prijeten, neposreden dotik dlani z lesom.

 

V  naši spletni trgovini nudimo naravna rastlinska olja proizvajalca BIOHEL.

 

Tungovo olje

Tikovo olje

Parafinsko olje

Bio Impregnol WM

Bio Impregnol TS

Laneno olje

 

Specialni laki za les

 

V naši ponudbi najdete tudi visoko odporne lake za čolne in parkete stanovanjskih ali poslovnih prostorov.

 

Laki za čolne:

 

SADOLIN (Yacht)

CHROMOS SVJETLOST (Lak za čamce)

CROMACOLOR (Lak za čamce)

 

Laki za parket:

 

SYNTEKO (Synteko Classic)

CHROMOS SVJETLOST (Lak za parkete)

AMAL (Parket Lak)

 

Barve za kovino

 

Kovinski predmeti, ki so postavljeni zunaj, imajo omejeno življenjsko dobo, saj so izpostavljeni različnim vremenskim vplivom. Največja sovražnika kovine sta zrak in voda. Rjavenje in propadanje materialov (železo, jeklo, baker, cink, aluminij) lahko omejimo oz. preprečimo z ustrezno zaščito. Glede na namen zaščite kovine ločimo temeljne in pokrivne premaze. Temeljni (antikorozijski) premazi pomagajo zaščititi kovinske predmete pred rjo, pokrivni premazi v poljubni barvni niansi, pa poskrbijo za lepši videz in dolgotrajno zaščito. 

 

Za materiale, kot so cink, baker, aluminij, medenina in pocinkana pločevina, je znano, da imajo slabo oprijemeljivost, zato je potrebno uporabiti ustrezne premaze, ki so primerni za slabše oprijemljive podlage. V naši spletni trgovini boste pester izbor barv za kovine, ki so namenjeni tako zunanji kot notranji uporabi. 

 

Ključne prednosti uporabe barv za kovino:

 

preprečijo rjavenje in propadanje materialov (korozijo)

ob ustreznih postopkih kovini bistveno podaljšajo življenjsko dobo

prispevajo k nižjim stroškom obnov in sanacij kovinskih površin

zraven zaščite vam nudijo tudi dekorativni izgled 

pestra izbira barvnih nians

možnost izbire premazov za kovino na vodni osnovi, ki so bolj prijazni človeku in okolju

 

 

Nudimo naslednje vrste barv za les:

 

Antikorozijski in temeljni premazi za kovino

 

Antikorozijski premazi so nastali z namenom, da preprečijo ali upočasnijo proces propadanja kovin in drugih materialov zaradi zunanjih vplivov. Proces korozije lahko poteka na prostem, pod zemljo, v vodi in tudi v zaprtih prostorih. Večina temeljnih premazov že vsebuje antikorozivna sredstva. Funkcija antikorozijskih in temeljnih premazov je torej zaščita kovine, medtem, ko pokrivni premazi nudijo kakovostno dekoracijo in hkrati ustrezno zaščito.

 

V  naši spletni trgovini nudimo antikorozijske in/ali temeljen premaze za kovino naslednjih proizvajalcev:

 

COLOR (Temelj za kovino)

FUTURA COATINGS (Allgrund)

CHROMOS SVJETLOST (Kemocel, Kemolux, Aqualux)

KONEM COLOR (Barok)

 

Pokrivni premazi za kovino

 

Pokrivni premazi za kovino nam omogočajo, da dosežemo želeno dekoracijo in hkrati zaščito kovinskih površin, kot so ograje, kovinske konstrukcije, itd. Pokrivne premaze lahko kupite v že izdelanih barvnih niansah ali pa vam pri nas zmešamo poljubno barvno nianso, ki bo ustrezna za vaš projekt.

 

V  naši spletni trgovini nudimo pokrivne premaze za kovino naslednjih proizvajalcev:

 

COLOR (Color Emajl)

HELIOS (Tessarol Emajl)

ARREGHINI (K81 Universale)

CHROMOS SVJETLOST (Kemolux, Kemocel, Hardlux)

KONEM COLOR (Barok)

 

 

Gradbene barve

 

Ne glede na to ali ste sam svoj mojster ali pa imate podjetje, ki izvaja slikopleskarske in fasaderske storitve, boste pri nas našli pestro in cenovno ugodno ponudbo barv (temeljni premazi, impregnacijie, premazi za beton, premazi za kamen, notranje zidne barve, fasadne barve, zaključni ometi) za različna področja uporabe. Barve v osnovi mešamo na podlagi prednastavljenih receptur, ki so aplicirane iz barvne karte. Naša največja prednost je ta, da vam lahko zmešamo tudi takšno barvo, ki je ne boste našli v barvnih kartah. Izdelamo vam recepturo barve, ki bo unikatna in prilagojena vašim željam. 

 

Ključne prednosti uporabe zidnih barv, premazov za beton, kamen in opeko ter zaključnih slojev in fasadnih barv:

 

v naši ponudbi najdete barve, ki so zdravju in okolju prijazne ter imajo izredno pokrivno moč

zmešamo vam unikatno barvo, ki je ne boste našli v barvnih kartah

ker barve vplivajo na ljudi, vam bodo naši strokovnjaki brezplačno svetovali katera barva je primerna za vaš projekt

ob ustreznih postopkih boste stenam in zidovom bistveno podaljšali življenjsko dobo

prispevajo k nižjim stroškom obnov in sanacij 

odpornost barv proti zidni plesni

 

 

Temeljni premazi in impregnacije za zidne in fasadne barve

 

Dobra priprava podlage je ključ uspešnega pleskanja zidov.Temeljni premazi služijo kot predpriprava pred barvanjem z disperzijskimi (za notranje in zunanje stene) ali silikatnimi barvami (predvsem za barvanje površin zunaj objekta), pred nanosom ometov, kot vezni most pri vezavi starega in novega betona, kot dodatek nekaterim pripravljenim maltnim mešanicam za izboljšanje tehnoloških trdnostnih lastnosti. Podlaga, na katero se nanaša temeljni premaz (emulzija) za zidne in fasadne barve, mora biti kompaktno, suho in čisto. 

 

Temeljni premazi oz. impregnacije imajo tri funkcije:

 

Ustvariti temeljito podlago, ki bo primerna za nanos naslednjega barvnega premaza (omogočiti mora čim boljši sprejem premaznega sredstva s podlago).Globinski predpremaz – utrjevalec podlage mora biti vedno združljiv z naslednjim barvnim premazom, da omogoči kar najboljši sprijem celotnega premaznega sestava s podlago, tako da se vezivo globinskega predpremaza ujema z naslednjim premazom.

Na podlagi površine barvanja se odločimo, kakšen barvni sistem (silikat, disperzija, silikonska smola, itd) bo primeren za vaš projekt.

Ustreznost podlage za naslednji nanos barve je odvisen od globine, do katere prodre impregnacija. 

 

 

V naši spletni trgovini nudimo temeljne premaze in impregnacije za zidne in fasadne barve naslednjih proizvajalcev:

 

JUB (Akril Emulzija, Jubosil GF)

DEKORIA (Akrilna Emulzija)

CHROMOS SVJETLOST (Simpra)

BEKAMENT (BK Grund Universal)

 

Premazi za kamen

 

Omogočite vašim kamnitim površinam boljšo vodoodbojnost s premazi za kamen. Premazi za kamen ščitijo kamen pred vlago, padavinskimi vodami ter kemijsko korizijo. Ustrezne podlage za tovrstne premaze so vse vrste mineralnih ometov, mineralne fasadne barve, fasadna opeka, betonske površine, površine iz naravnega in umetnega kamna ter vlakneno-cementne plošče. 

 

V naši spletni trgovini nudimo premaze za kamen naslednjih proizvajalcev:

 

CHROMOS SVJETLOST (Kamen Protect)

 

Premazi za beton

 

Premazi za beton vam bodo omogočili boljšo obstojnost vseh vrst apnenih in cementnih podlag. Poskrbeli bodo za odpornost na atmosferske vplive in abrazijo, hkrati pa poskrbeli za dekoracijo. V naši mešalnici barv, vam lahko pripravimo tovrstne premaze v poljubni barvni niansi.

 

 

V naši spletni trgovini nudimo premaze za kamen naslednjih proizvajalcev:

 

JUB (Takril)

CHROMOS SVJETLOST (Betonton)

ARREGHINI (K81)

 

Notranje zidne barve

 

Preden se lotite nakupa barve, morate našim strokovnjakom odgovoriti na naslednja temeljna vprašanja, na podlagi kateri vam lahko podajo ustrezno rešitev.

Kateri prostor boste barvali?

Ali barvate stensko površino prvič ali gre za obnovitveno barvanje?

Bodo oz. so stenske površine v tem prostoru bolj obremenjene?

Je stenska površina pripravljena z ustrezno izravnalno maso?

Kakšno barvno nianso ste imeli v mislih?

 

Nekateri prostori v domovih so bolj obremenjeni, nekateri manj. Kadar gre za večjo obremenjenost (večja možnost, da se bo stena umazala), priporočamo pralne barve. V primeru, kadar se barvanja stene lotimo prvič, priporočamo, da se stena premaže z ustreznim temeljnim premazom, da bo oprijem barve enakomeren. Pomembno vlogo igra tudi ustrezno pripravljena podlaga. V kolikor želimo doseči lep končni barvni film je potrebna izravnava površine z izravnalno maso. 

 

Ste vedeli, da barve vplivajo na počutje? Ja, res je. Izbira neustreznih barv za vaš dom lahko povzroči občutke tesnobe, jeze in celo agresije. Z barvami lahko prostor posvetlimo ali ga potemnimo, lahko ga naredimo hladnega ali toplega ali pa razgibanega in dolgočasnega. To je moč barv, ki nezavedno vpliva na nas. V svetu barv obstajajo zakonitosti, s katerimi lahko dosežete, da bo prostor estetsko dovršen.

 

V naši mešalnici barv vam lahko zmešamo barvo v poljubno barvno nianso, ki bo ustrezala tudi ostalim elementom znotraj prostora in bo znotraj vaše najljubše barvne palete. 

 

V naši spletni trgovini nudimo notranje zidne barve naslednjih proizvajalcev:

 

BEKAMENT (BK-Pol, BK-Pol Gold, BK-Pol Crystal

JUB (Jupol Classic, Jupol Gold, Jupol Trend)

CHROMOS SVJETLOST (Kemopol, Kemopol Plus)

ARREGHINI (Sanacap 2000 Tix)

HELIOS (Spektra)

 

 

Fasadne barve

 

Zaščitite vašo fasado s kvalitenitmi fasadnimi barvami, ki imajo dober oprijem na večino podlag in so odporni na različne vplive. Pri fasadi je ključnega pomena pravilna izvedba zaključnega sloja, ki nudi zaščito pred vremenskimi vplivi. V naši mešalnici barv vam lahko ponudimo pestro paleto barvnih nians, ki bodo ustrezali vaši stavbi, prostoru in tudi okolici v kateri živite. 

 

V naši spletni trgovini nudimo fasadne barve naslednjih proizvajalcev:

 

BEKAMENT (BK-Fas Acryl)

JUB (Acrylcolor, Jubosilcolor)

CHROMOS SVJETLOST (Fasena, Kemosil)

SPEKTRA (Exterior)

COLOR (Color fasadna barva)

ARREGHINI (K81 Universale)