EDINI PRAVI POSTOPEK SANIRANJA NADLEŽNE PLESNI V TREH KORAKIH

Spisal: Robert Mlinar Posted on Aug 03 ,2016
EDINI PRAVI POSTOPEK SANIRANJA NADLEŽNE PLESNI V TREH KORAKIH

 

PLESEN V BIVALNEM PROSTORU NI LE ESTETSKI PROBLEM, AMPAK POVZROČA TUDI RAZLIČNE BOLEZNI. 

Zidna plesen je v običajno ob njenem nastanku neškodljiva, vendar se ob "pravih" pogojih še koncentrira in lahko postane zdravju močno škodljiva. Hiše in stanovanja se dandanes gradijo (pre)hitro in se stene nimajo časa dobro posušiti. Prav tako primankuje naravnega zračenja, zato se vlaga najraje oprijema sten, ploščice in oken.

Kako vpliva plesen na zdravje?

Plesen, ki je najdemo na naših stenah ni enako nevarna za vse. Najbolj so seveda izpotavljeni dojenčki, otroci, noseče ženske, ljudje, ki imajo težave s kroničnim bronhitisom ali astmo, starejše osebe in vsi tisti z oslabljenim imunskim sistemom.

Prvi znaki zastupitve s plesnijo se pokažejo v obliki alergij. Te pozvročajo težave z dihanjem in vodijo v napade astme. Pogoste so tudi kronične infekcije sinusov, ki vodijo do glavobolov, zamašenosti nosu in s tem do neprestanega kašljanja in kihanja.

V kolikor pravi čas odkrijemo, da nam plesen povzroča omenjene težave, jih lahko tudi hitro odpravimo. V kolikor omenjene simptome ignoriramo, lahko pride do zastrupitve s plesnijo, ki se kaže na sledeči način:

 

  • pomanjkanje koncentracije
  • vnetje grla,
  • bolečine v mišicah,
  • vrtoglavica,
  • izpuščaji,
  • vročina,
  • bruhanje,
  • infekcije sečil
  • krvavitev iz nosu.

 

Da bi nastanek plesni in posledic, ki jih sama plesen prinese preprečili, smo za vas pripravili EDINI PRAVI POSTOPEK SANIRANJA NADLEŽNE  PLESNI V TREH KORAKIH:

1. UČINKOVITO ODSTRANITE PLESEN S FUNGICIDNIM SREDSTVOM

Pred samim čiščenjem plesni je potrebno vedeti naslednje. Plesni ne smete nikoli čistiti s suho ali mokro krpo / gobo, brez uporabe fungicidnega sredstva. Zakaj? Plesen je prenosljiva, in s tem, ko drgnete plesen po prizadeti steni, jo deloma prenašate tudi na neprizadeti del stene. Da se boste odstranjevanja plesni lotili na pravilen način, priporočamo naslednje. Pred samim čiščenje si nadenite zaščitno masko in rokavice. Na del stene, kjer je nastala plesen, nanesite fungicidno sredstvo. Fungicidno sredstvo pustite za nekaj časa na steni, nato pa steno mehansko očistite s krtačo ali gobico. Po potrebi se postopek ponovi, če prvič fungicidno sredstvo ni dovolj učinkovalo.

2. STENO PREPLESKAJTE Z BARVO IN UČINKOVINAMI, KI PREPREČUJEMO NASTANEK PLESNI

Ko se stena posuši od čiščenja s fungicidnim sredstvom, jo prepleskamo z barvo. Priporočamo, da se k barvi doda fungicidni pripravek notranjim in fasadnim disperzijskim barvam, ki zavira rast plesni. Občutljivi del stene, kjer se pojavlja plesen zelo pogosto, je potrebno v samem začetku procesa odstranjevanja plesni, prepleskati večkrat. Priporočljivo je, da se prizadeti del stene ponovno prepleska po treh mesecih prvega nanosa fungicidnega pripravka za zaviranje rasti plesni, nato čez pol leta in potem enkrat letno. Enostavnega recepta, ki bi se vam pomagal znebiti plesni že po prvi uporabi fungicidnega sredstva, žal ni. Seveda moramo tudi prepoznati razlog, zaradi katerega plesen sploh nastaja.

3. NAJDITE RAZLOG ZA NASTAJANJE PLESNI IN SE JO TAKO ZA VEDNO REŠITE

Ko boste ugotovili kaj vam povzroča plesen, se jo boste lahko znebili za vedno. Najučinkovitejša rešitev za preprečevanje plesni je zagotovo redno in zadostno prezračevanje vaših prostorov. To lahko storite z odpiranjem oken ali z namestitvijo prezračevalne naprave.


Za vas smo pripravili 20% popust na paket izdelkov, ki vam bodo pomagali rešiti nadležno zidno plesen. Paket ADIJO ZIDNA PLESEN vključuje dezinfekcijsko sredstvo proti zidni plesni SANACAP B1, izredno paropropustno in hitro sušečo notranjo zidno barvo SANACAP 2000 TIX, ODSTRANJEVALEC VLAGE SET HENKEL CERESIT STOP AERO 360°čopič, valjček, mrežico za odcejanje, zaščitno masko in rokavice, ter brusni papir. Vse izdelke lahko kupite tudi posamično.

 

Napiši komentar

0 Komentarjev

Prepričajte se, da vnesete (*) zahtevane informacije, kjer je označeno. HTML koda ni dovoljena.