KAKO HITRO IN UČINKOVITO OBNOVITI VAŠ LES (primer lesene ograje)

Spisal: Robert Mlinar Posted on Apr 20 ,2016
KAKO HITRO IN UČINKOVITO OBNOVITI VAŠ LES (primer lesene ograje)

PREBERITE SI POSTOPEK OBNOVE LESENE OGRAJE


1. PREDPRIPRAVA

Predpriprava je zelo pomemben del vsakega barvanja ali pleskanja. Najprej zaščitimo okolje in delovne površine z zaščitno folijo in trakom. S tem si prihranimo veliko nepotrebnega časa za čiščenja ob koncu dela.

Poškodovano barvo na ograji odstranimo z brušenjem. Lahko uporabimo strojni brusilnik ali ograjo zbrusimo kar ročno, z brusim papirjem granulcije 120-150). Po brušenju obvezno odstranimo prah s sesalcem ali z metlico. Ko je površina očiščena, sledi barvanje.


2. BARVANJE


Preden se lotite barvanja, preverite vremensko napoved. Izogniti se je potrebno direktnemu vplivu vetra, sonca in temperaturam, ki so nižje od 5°C.

Suh les najprej v enem nanosu premažemo z akrilnim primerjom za les, na vodni osnovi (FUTURA).  Za barvanje obvezno uporabimo čopiče, ki so namenjeni barvam na vodni osnovi.  

»Vodni« čopiči so bolj kompaktni, saj so izdelani iz sintetičnih ščetin. Po 3. urah sušenja, nanesemo prvi nanos specialne akrilne barve ECOPLAST

Ecoplast je okolju prijazen vodni lak s polmat izgledom in je brez vonja. Barva se redči z vodo do 5%. Po prvem nanosu Ecoplasta, počakamo tri ure, da se barva posuši. Potem ograjo ponovno obrusimo z brusnim papirjem, granulacije 180-220. Po brušenju obvezno odstranimo prah. Nato nanesemo zadnjo plast Ecoplasta. Ecoplast je popolnoma suh v 24. urah.

Ecoplast se lahko uporablja za zunaj in znotraj. Primeren je za les, kovino, plastiko, pocinkano železo, aluminij, beton in opeko. Lak tvori gladek film, ki ne zadržuje umazanije in je popolnoma pralen s čistilnimi sredstvi. Se hitro suši in je odporen na UV žarke. ECOPLAST VAM LAHKO V NAŠI MEŠALNICI BARV, ZMEŠAMO V KATEROKOLI BARVNO NIANSO.


3. ZAKLJUČEK


 

Sedaj smo že pri koncu, le še počistiti treba. :) V kolikor smo v samem začetku dobro zaščitili okolje in delovno površino, bomo sedaj imeli manj dela. Odstranimo le zaščitni papir in trak, ter morebitne popackane površine odstranimo z vodo in krpo.

Les je nato potrebno kontrolirati vsako leto, saj je neprestano pod vplivom različnih vremenskih dejavnikov. V kolikor se opazi, da je površina ograje poškodovana, jo je potrebno takoj sanirati, da preprečimo nadaljne propadanje lesa.


TUKAJ SI LAHKO OGLEDATE TUDI VIDEO, KI PRIKAZUJE CELOTNO OBNOVO LESENE OGRAJE.

V KOLIKOR IMATE KAKŠNO DODATNO VPRAŠANJE, NAM PIŠITE TUKAJ.

Napiši komentar

0 Komentarjev

Prepričajte se, da vnesete (*) zahtevane informacije, kjer je označeno. HTML koda ni dovoljena.