POMEN BARV

Spisal: Robert Mlinar Posted on Feb 22 ,2016
POMEN BARV

Na dojemanje našega okolja in samega življenja, močno vplivajo barve. Vsaka barva sporoča nekaj drugega in na podlagi teh sporočil nekaj sprejemamo pozitivno, nekaj negativno. Vse to tvori različne čustvene reakcije, zato je še kako pomembno, da spoznate pomen barv, preden se lotite preurejanja vaših bivalnih prostorov in tako predhodno poskrbite, da bo vaše okolje bolj pozitivno naravnano.

 


 RDEČA – barva fizične življenjske sile

Pozitivne lastnosti:  hrabrost, moč, toplota, energija, osnovno preživetje, »boj ali beg«, stimulacija, moškost,vznemirjenost

Negativne lastnosti:  izzivanje, agresija, vizualni učinek, tenzija

 

Rdeča barva je mogočna barva. Čeprav tehnično ni najbolj vidna, optično izgleda da je bližje, kot je v resnici in takoj pritegne našo pozornost. Zato je tudi uporabljajo na semaforjih povsod po svetu. Njen učinek je fizičen; stimulira nas, nam dvigne utrip in daje vtis, da gre čas hitreje, ko gre v resnici. Rdeča je močna in zelo osnovna. Čisto rdeča je najenostavnejša barva, brez subtilnosti. Ta je spodbudna, živahna in zelo prijazna. Hkrati jo je mogoče dojeti kot zahtevno in kot agresivno.


 MODRA – barva intelektualnosti

Pozitivne lastnosti:  inteligenca, komunikacija, zaupanje, učinkovitost, dolžnost, vedrina, logika, refleksija, umirjenost.

Negativne lasnosti:  hladnost, rezerviranost, pomanjkanje emocij, neprijaznost.

Modra barva je barva uma in v bistvu pomirja; na nas vpliva mentalno v primerjavi s fizično reakcijo, ki jo imamo na rdečo barvo. Močne modre barve bodo stimulirale jasne misli, svetle in mehke modre, pa bodo umirile naše misli in pomagale pri koncentraciji. Modra je tudi barva jasne komunikacije. Modri predmeti nam ne izgledajo tako blizu, kot na primer rdeči predmeti. Če pogledamo pretekle raziskave, lahko opazimo, da je svetovno gledano modra barva najbolj priljubljena. Seveda jo lahko dojemamo kot hladno, neemocionalno in neprijazno.


RUMENA – barva čustev

Pozitivne lastnosti:  optimizem, samozavest, samopodoba, ekstravertnost, čustvena moč, prijaznost, kreativnost

Negativne lastnosti:  neracionalnost, strah, čustvena krhkost, depresija, samomor

Rumena barva je barva, ki nas stimulira. V tem primeru je dražljaj emocionalen, zato je rumena barva psihološko najmočnejša. Rumena barva bo dvignila naše duhove in našo samopodobo; je barva samozavesti in optimizma. Preveč rumene ali napačen ton rumene v povezavi z drugimi barvnimi tonimi v barvni shemi, lahko povzroči znižanje samozavesti, ter dviga strah in anksioznost.


ZELENA – barva ravnovesja

Pozitivne lastnosti:  harmonija, ravnovesje, okrepitev, univerzalna ljubezen, počitek, mir, okoljska ozaveščenost, stabilnost.

Negativne lastnosti:  introvertnost, dekadenca, zatiranje, manjvrednost.

Zelena barva udari oko na tak način, da ne zahteva nobenih prilagoditev, in je zato prijetna. Zelena je v središču spektra, to pomeni, da je barva ranovesja. Svet okoli nas vsebuje veliko zelene. To kaže na veliko prisotnost vode in manjšo nevarnost pomanjkanja hrane; zato smo se poistovetili z zeleno na primitivni ravni. Negativno lahko zelena barva kaže na stagnacijo, ob nepravilni rabi, pa jo lahko dojamemo kot preveč monotono ali dolgočasno.


VIJOLIČNA – barva duhovnosti

Pozitivne lastnosti:  duhovna ozaveščenost, zadržanost, vizija, luksuz, avtetičnost, resnica, kakovost.

Negativne lastnosti:  introvertnost, dekadenca, zatiranje, manjvrednost.

Vijolična barva ponese naše zavadanje na visoko raven mišljenja, tudi v svet duhovnih vrednot. Je visoko introvertirana in spodbuja globok razmislek ali meditacijo. Ima zveze s kraljevino in ponavadi komunicira najboljšo možno kvaliteto. Ima tudi zveze s časom in prostorom v vesolju. Pretirana uporaba vijolične lahko privede do preveč samokritičnosti. Napačna izbira tona vijolične lahko komunicira nekaj poceni in grdega, hitreje kot katarokoli druga barva.


ORANŽNA – barva socialne komunikacije in pustolovščin

Pozitivne lastnosti:  fizično udobje, hrana, toplina, varnost, čutnost, strast, obilnost, zabava.

Negativne lastnosti:  revščina, frustracija, lahkomiselnost, nezrelost.

Ker gre za kombinacijo rdeče in rumene barve, oranžna stimulira in vpliva na kombinacijo fizioloških in čustvenih reakcij. Oranžna osredotoča naše misli na vprašanja glede fizičnega udobja (hrana, toplota, zavetje, itd.) in čustnosti! To je zabavna barva. Negativno lahko osredotoča naše misli tudi ravno nasprotno – na pomanjkanje. To se zgodi še posebej takrat, kadar se rumena uporablja v kombinaciji s črno barvo. Preveč rumene barve kaže na lahkomiselnost in pomanjkanje resnih intelektualnih vrednot.


ROZA – barva topline in nežnosti

Pozitivne lastnosti:  toplota, ženskost,  ljubezen, spokoj, vzgoja, spolnost.

Negativne lastnosti:  inhibicija, čustvega klavstrofobija, telesna šibkost

Roza je odtenek rdeče barve, zato na nas vpliva fizično, vendar pa za razliko od rdeče, roza barva blaži in ne stimulira. Roza barva je psihološko močna barva. Predstavlja ženska načela in preživetje življenjskih vrst. Je barva, ki neguje in fizično pomirja. Preveč roza barva lahko


SIVA – barva kompromisa

Pozitivne lastnosti:  psihološko nevtralna barva.

Negativne lastnosti:  pomanjkanje samozavesti, vlaga, depresija, hibernacija, pomanjkanje energije.

Čisto siva barva je edina barva, ki nima neposrednega psihološkega vpliva. Virtualna odsotnost barve je lahko depresivna. Ko se svet spremeni v sivo, smo nagonsko pripravljeni na prehod v stanje mirovanja. Točno določena niansa sive ima lahko zaviralni učinek na druge barve, ki se uporabljajo zraven nje. Uporaba preveč sive barve, običajno kaže na pomanjkanje zaupanja in strah pred izpostavljenostjo.


ČRNA – barva zaščite in žalosti

Pozitivne lastnosti:  varnost, čustvena varnost, prefinjenost, glamur, učinkovitost

Negativne lastnosti:  zatiranje, hladnost, grožnja, težavnost

Črna barva vse ostale barve popolnoma absorbira. Psihološke posledice tega so lahko precejšne. Črna barva ustvarja zaščito, saj absorbira vso energijo, ki prihaja in s tem zakrije osebnost. Črna je v bistvu odsotnost svetlobe, zato se mnogi bojijo teme. Pozitivno črna barva sporoča jasnost, brez finih nians. Sporoča tudi prefinjenost in brezkompromisno odličnost, hkrati pa super deluje tudi z belo. Črno barvo lahko negativno dojemamo kot težko in resno. Mit pravi, da nas črna oblačila naredijo ožje. Veste zakaj? Samo zato, ker črna barva ne pritegne toliko pozornosti, kot katerakoli druga barva.


BELA – barva čistosti in popolnosti

Pozitivne lastnosti:  higiena, sterilnost, čistost, enostavnost, prefinjenost, učinkovitost

Negativne lastnosti:  sterilnost, hladnost, ovire, neprijaznost, elitizem

Tako kot črna barva vse absorbira, bela barva vse odbija. V bistvu odbija polno refleksijo spektra v naše oči. Tako tudi ustvarja ovire, vendar drugačne od črne barve. Bela barva pomeni čistost, higieno in sterilnost. Koncept sterilnost je lahko tudi negativen. Vizualno daje bela barva večje dojemanje prostora. Negativni učinek bele barve, na toplih barvah je, da jim da videz in občutek pretiranosti.


RJAVA - barva ugodja in materialne realnosti

Pozitivne lastnosti:  resnost, toplina, narava, prizemljenost, zanesljivost, podpora

Negativne lastnosti:  pomanjkanje humorja, robustnost, pomanjkanje prefinjenosti

V primerjavi s črno je veliko bolj topla in mehka. Ima povezave z zemljo in naravo. Rjavo barvo običajno sestavlja rdeča in rumena barva, z veliko prisotnostnjo črne. Je trdna in zanesljiva barva, ki daje očutek podpore.  Simbolizira ugodje, varnost in domačnost. Negativno sporoča starost, povprečnost in dolgočasje.


 

 

 

Oznake: pomen, barve, ara,

Napiši komentar

0 Komentarjev

Prepričajte se, da vnesete (*) zahtevane informacije, kjer je označeno. HTML koda ni dovoljena.