Kako se lotiti beljenja sten?

“Kdo je risal po steni?”

“Kdo je risal po steni?” je pogosto vprašanje, ki ga starši postavimo otrokom. Naš Niko nikoli ne ve, kdo je bil. Kakšen odgovor ali reakcijo pa vi dobite? 🙂

Ko opazimo, da so stene porisane, nas najprej malo razjezi. Kako nas ne bi, če pa so otroci brez dovoljenja zamenjali papir ali risalni blok za steno.

Čez nekaj časa si končno “pridemo gor”, da nas otroci želijo samo spomniti, da je čas za beljenje.

Beljenje je lahko zelo prijetno opravilo, ki ga zmore vsak. Zanj ne potrebujete nobenih posebnih spretnosti ali superjunaških moči.

Stene so lahko vaš kreativni poligon, preko katerega boste vnesli v prostor novo energijo.

V nadaljevanju bom predstavil, kako sem se jaz (brez predhodnih pleskarskih izkušenj) ter 4 in 6 letnika, lotili osvežitve sten, ki so bile že dodobra umazane, poflekane in porisane od barvic.

Preden sem se lotil beljenja, sem se posvetoval s specialisti za barve

Osebno sem se oglasil v trgovino in mešalnico barv Ara v Levcu (Levec 56, 3301 Petrovče), kjer sem jim opisal svoj projekt, nato pa so mi svetovali, kaj vse potrebujem za izvedbo beljenja (več o tem bo razloženo v nadaljevanju), na kaj vse morem biti pozoren in katero barvo mi priporočajo. Kljub temu, da imajo v ponudbi ogromno notranjih zidnih barv, so mi za moj projekt priporočali barvo Primalex Exclusive, ki je do zdaj nisem zasledil v nobeni večji trgovini z gradbenim materialom. Jaz sem za svoj projekt potreboval belo barvo, vendar vam omenjeno barvo lahko zmešajo tudi v poljubnem barvnem odtenku.

V podjetju Ara d.o.o. se zavedajo pomena barv in dobrega počutja v prostorih, kjer živimo. Osredotočajo se k stalnemu širjenju ponudbe barv in premazov, ki dosledno spoštujejo najzahtevnejše ekološke standarde in priporočila. Dosledno upoštevajo tudi želje svojih strank, ki jim zaupajo že več kot 30 let. Ravno zato sem se tudi odločil, da za nasvete obiščem Arine specialiste.

Arine specialiste za barve lahko obiščete osebno, jih pokličete na telefonsko številko 03 547 17 18 ali jim pišete na ara@ara-barve.si.

Svetovali vam bodo tako, da boste sprejeli najbolj optimalno (časovno, finančno in obstojno) odločitev za vaš žep.

 

Začel sem tako, da sem pripravil in zaščitil prostor

Ker je projekt obnove stanovanja bil vezan tudi na zamenjavo starega pohištva z novim, sem pred beljenjem vso pomično pohištvo odstranil iz prostora (z izjemo kuhinje).

Ustrezno pripravljen in zaščiten prostor je ključnega pomena pred beljenjem, zato tudi vzame največ časa. Jaz sem za zaščito celotnega prostora porabil 3 dni oz. skupno 10-12 ur (saj sem dela lotil po službenih obveznostih, v bolj poznih popoldanskih urah).

Za zaščito tal, pohištva, oken, vrat, radiatorjev in stikal sem uporabil:

 • zaščitno folijo za pleskanje (50x2m)
 • zaščitni lepilni trak krep (50mm)
 • star časopisni papir

Za izravnavo stenskih razpok sem uporabil:

 • izravnalno maso Jubolin P25
 • pleskarsko lopatico (gladilko)
 • brusni papir (granulacije 60-280 208mm)

Vse luknje in razpoke na stenah sem zapolnil z izravnalno maso. V kuhinji sem za potrebe odstranitve domfloka uporabil brusni papir. Pred brušenjem stene sem kuhinjske elemente in prehod iz kuhinje v jedilnico zaščitil z zaščitno folijo. Brusil sem tako dolgo, dokler stena ni postala hrapava. Nato sem steno posesal in prebrisal z vlažno krpo, da sem lahko odstranil prašne delce ter zagotovil dober oprijem pred nanosom nove barve.

Za sanacijo vlažnih madežev sem uporabil:

 • Algicid – sredstvo za uničevanje zidnih alg in plesni
 • Vedro (za mešanje aligicida z vodo)
 • Čopič

Na zunanji steni stanovanja so se v enem kotu pojavili madeži vlage, ki sem si jih po priporočilu Arinih specialistov lotil z Algicidom. Algicid sem zmešal z vodo, nato pa ga s čopičem nanesel po vlažnih madežih. Aligicid se mora med nanašanjem s čopičem peniti. Nato ga pustimo delovati nekaj ur. Ko se stena posuši, se vlažni madeži obrišejo z vlažno krpo.

 

Nato sem pričel sem s pleskanjem robov, stropa in na koncu stene

Za barvanje sem uporabil:

 • Notranjo zidno barvo Primalex Exclusive
 • Vedro (za mešanje barve z vodo)
 • Čopič
 • Tekstilni valjček (10cm)
 • Valjček z ročajem (25cm)
 • Odcejalno mrežico
 • Teleskopsko palico (2m)

Najprej sem s čopičem pobarval robove sten in stropov.

V Ari so mi svetovali, da moram barvati od robov proti sredini oz. navzven. V barvo sem pomočil le tretjino ščetin na čopiču, da ni kapljalo iz njega.

Ko sem zaključil z barvanjem robov, sem se lotil stropa.

Tukaj sem uporabil valjček z nastavljivim podaljškom, da nisem potreboval lestve. Pri pleskanju z valjčkom sem uporabil pleskarsko mrežico, da se je barva enakomerno razporedila po valjčku. Kapljice barve, ki so kapnile na steno med pleskanjem sem sproti pobrisal, ker bi v nasprotnem primeru ostale vidne.

Na koncu sem se lotil še barvanja sten.

Barvanja sten sem se lotil od enega kota proti drugemu. Barvanje sten gre precej hitreje, kot barvanje stropa ali robov. Pri barvanju sem moral biti pozoren le na hitrost nanašanja in enakomernost nanosov.

Spodaj si oglejte, kako sedaj izgledajo stene, ki sem jih osvežil z notranjo zidno barvo Primalex Exclusive.

 

Na koncu sem očistil prostor in orodje

Ker sem predpripravi na pleskanje namenil veliko časa, sem za čiščenje prostora porabil slabi dve uri.

Ko se boste tudi sami lotili beljenja, predlagam, da vse kar želite oprati, operete čim prej, saj ko se barva zasuši, je lahko zelo trdovratna.

Kapljice barve iz tal, oken, vrat sem očistil z mokro krpo.

Orodje sem takoj po končanem pleskanju izpral z vročo vodo, da ga bom lahko naslednjič ponovno uporabil za pleskanje. Nikoli ne veš, kdaj bodo otroci začeli spet risati po stenah. 🙂

 

Zaključek

Brez ustreznih nasvetov Arinih specialistov za barve, bi danes težko tako ponosno gledal na čudovito prepleskano stanovanje. Res je, da vsi nasveti in postopki niso zabeleženi v tem zapisu, vam jih pa lahko kadarkoli zaupajo Arini specialisti za barve.

Najbolj od vsega me je navdušila notranja zidna barva Primalex Exclusive, ki ima res izredno dobro pokrivnost in izrazito belino. Hkrati je zelo trpežna, pralna in enostavna za čiščenje. Zelo preprosto jo je bilo tudi nanašati, saj se ni tako hitro sušila. Do 30.9.2021 jo dobite v Arini spletni ali fizični trgovini 15 % ceneje.

V kolikor imate tudi vi načrt v kratkem osvežiti vaše stanovanje in imate hkrati dvom pred izbiro barve za vaš naslednji projekt, lahko kontaktirate Arine specialiste na telefonsko številko 03 547 17 18, jim pišete na ara@ara-barve.si ali pa se osebno oglasite v njihovi poslovalnici (mešalnici barv) v Levcu, kjer ob nakupu prejmete še dodatni 5% popust (na že znižane cene v spletni trgovini).

ℹ️ Z Arinimi izdelki sem prihranil tako na času in denarju.

Izdelki iz blog zapisa

Eurocel zaščitni ličarski krep trak premium 50mmx50m

3,13 
(0 Mnenj)

ALGICIDE Plus sredstvo za uničevanje zidnih alg in plesni 500 ml

9,48 
(0 Mnenj)